ניכור הורי


ניכור הורי הינו אחת מהסוגיות הקשות והכואבות ביותר במסגרת הליכי המשפט בבתי הדין ובתי המשפט

כאשר ישנם בני זוג שבמסגרת המאבק מול הבן הזוג השני משתמשים בילדים 'ככלי מלחמה' בכדי להלחם בהורה השני ומנכרים את ההורה השני מהילדים.

בתי הדין ובתי המשפט רואים בחומרה רבה ונוקטים יד קשה כנגד ההורה המנכר, ועלולים להטיל סנקציות שונות על ההורה אשר גורם לניכור ההורי כגון: 'שלילת מזונות', 'העברת משמורת הילדים להורה השני, וכן לשקול הגשת כתב אישום כנגד הורים אשר נוהגים כן , ועד למאסר בפועל.

מתוך פסק דין של בית המשפט המחוזי בבאר שבע  עמ"ש 72323-10-21:

 "תסמונת "ניכור הורי" היא תופעה של התנכרות הילד לאחד ההורים ללא צידוק, כאשר האחראי להתנכרות הוא ההורה האחר. התופעה מאופיינת בדחייה חריפה מצד הילד את ההורה הלא משמורן, מסע של הכפשות כלפי אותו הורה כאשר אין לתוכן הטענות יסוד סביר במציאות ובהיסטוריית היחסים הקודמת לפרידה, חשיבה מתוכנתת שהילד מציג כלא תלויה בהורה המנכר והתפשטות השנאה או העוינות של המנוכר למי שמזוהה עימו, במדינות מסוימות הוכרה התופעה כהתעללות פסיכולוגית בילד. האינטנסיביות הרגשית שחווים ילדים מנוכרים לאורך זמן ממושך מציפה את עולמם הפנימי וגובה מהם מחיר כבד בעודם ילדים, וגם מאוחר יותר, כאנשים בוגרים (ר' ד"ר ענבל בר און, ד"ר יואב מאז"ה, ניכור הורי סקירת ספרות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, תש"ף, 2019, 9, 24)

בתי המשפט רואים בחומרה תופעה בזויה זו, שכונתה כעין חטיפה נפשית של הילדים באמצעים פסיכולוגיים הגורמים לניתוקו מההורה האחר ופיתוח תלות בהורה המנכר."

אולם במקרים מסויימים בתי הדין יכולים לקבוע שההורה המנוכר הוא זה שגרם לעצמו בהתנהגותו לניכור ההורי, ולכך שהילדים מסרבים לבוא אליו, ובית הדין יבדוק לעומק מי הגורם לניכור ההורי, ובמידה ויתברר כי ההורה המנוכר בעצמו גרם בהתנהגותו לניכור ההורי, יפטרו הם מאחריות את ההורה השני.

עצה שלי: גם אם יש לכם 'בטן מלאה' על הבן זוג לשעבר, אולם לעולם לא מנכרים את הילדים מההורה השני, שכן הילדים המשותפים אינם כלי מלחמה לנגח בהם את בן הזוג לשעבר.

תזכרו שבסוף מדובר בילדים שלכם ואתם אלו שאחראים על סיפוק כל צרכיהם הנפשיים והרגשיים, וזה ייקבע באמצעות ניהול הסכסוך ובעיקר בהצבת קווים אדומים אותם לא חוצים, 

מחקרים רבים מוכיחים שילדים אשר חוו ניכור הורי, ושניכרו אותם מאחד ההורים, השליך זה על כל התפתחותם הרגשית, וגרם להם לבעיות נפשיות קשות.

במידה ואתם חווים ניכור הורי מצד בן הזוג השני פנו במהירות לטוען רבני מקצועי המתמחה במניעת ניכור הורי בכדי שימנע את המשך הניכור ההורי והידרדרות.

זכרו כי במקרים קשים אלו כל יום של ניכור הורי הוא קריטי ומשמעותי ביותר, ויכול לגרום חלילה לנתק מוחלט שבין ההורה המנוכר לילדים.

בהצלחה!

*יובהר בזאת כי האמור באתר אינו תחליף לייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או המלצה משפטית. העושה שימוש באתר, עושה כן על דעתו ובאחריותו.